Damaris Kort

Zingen hoort altijd al vanzelfsprekend bij mijn leven: als peuter met mijn ouders, later op school, in de kerk, tijdens mijn studie muziektherapie, in een trio, op de DJAM, in een vocal group en een klassiek ensemble of als dirigent. Piano en gitaar helpen mij met het begeleiden van zang en ook tijdens het arrangeren.

Zangles geef ik sinds 2006, vanaf 2008 steeds meer met de Lichtenberger® Methode. Mijn fascinatie voor deze methode groeide snel en houdt niet op. Ik neem zelf regelmatig lessen en ben vaak in het Lichtenberger® Institut, waar ik cursussen volg. In 2013 heb ik de bijscholing van 1 1/2 jaar in Lichtenberg afgerond. Vanaf oktober 2014 volgde ik de opleiding aldaar en heb het certificaat “stemvorming volgens de Lichtenberger® Methode” sinds 30 april 2016 in handen. Ik kijk ernaar uit nog steeds veel te blijven ontdekken.

Voordat ik de Lichtenberger® Methode leerde kennen, heb ik me verdiept in de Rabine-Methode, Estill Voice Training (EVT) en de Complete Vocal Technique (CVT). 10 jaar lang zong ik bij vocal group close up (Jetse Bremer), van 2013 – 2014 was ik lid van het Hollands Vocaal Ensemble (Jörn Boysen) en van 2016 – 2019 zong ik o.l.v. Paul Valk bij Sine Nomine. Een Hildegard von Bingen project 2015/16 met Antje de Wit heeft me nog niet helemaal losgelaten: ik speel mee en maak geluiden met diverse instrumenten, die de stem stimuleren in de Schola Hildegardis in Haarlem. Inmiddels ben ik ook lid van Prima Vox: vijf vrouwen die improviseren met het repertoire van Hildegard van Bingen. Soms traden Antje de Wit en ik ook gewoon met z’n tweeën op. Zonder schola, twee stemmen en af en toe een instrument. Daarnaast heb ik in het verleden kleine zanggroepen opgericht: TrioEs,  9AM en 4&M.

Naast het lesgeven werkte ik van 1991 tot 2014 in Duitsland en Nederland als muziektherapeut in de GGZ. Sindsdien richt ik me volledig op het les geven.

Tijdens het zingen heeft het hele lichaam invloed op de klank. Daarom ben ik dankbaar voor het lichaamsbewustzijn dat ik dankzij de Yoga-lessen bij Aafke de Geus in het Ganesha Centrum heb mogen ontdekken en door de Feldenkrais lessen van Marianka Schep en Henriëtte van Bruggen verder kon verdiepen.

Ik ben lid van de Nederlandse vereniging van zangpedagogen en aangesloten bij de gecertificeerde Nederlandse Lichtenberger® docenten  

Leave a Reply

Your email address will not be published.