Damaris Kort

Lichtenberger

Zingen hoort altijd al vanzelfsprekend bij mijn leven: als peuter met mijn ouders, later op school, in de kerk, tijdens mijn studie muziektherapie, in een trio, op de DJAM, in een vocal group en een klassiek ensemble. Piano en gitaar helpen mij met het begeleiden van zang en ook tijdens het arrangeren.

Zangles geef ik sinds 2006, vanaf 2008 steeds meer met de Lichtenberger® Methode. Mijn fascinatie voor deze methode groeide snel en houdt niet op. Ik neem zelf regelmatig lessen en ben vaak in het Lichtenberger® Institut, waar ik cursussen volg. In 2013 heb ik de bijscholing van 1 1/2 jaar in Lichtenberg afgerond. Vanaf oktober 2014 volgde ik de opleiding aldaar en heb het certificaat “stemvorming volgens de Lichtenberger® Methode” sinds 30 april 2016 in handen. Ik kijk ernaar uit nog steeds veel te blijven ontdekken!

Voordat ik de Lichtenberger® Methode leerde kennen, heb ik me verdiept in de Rabine-Methode, Estill Voice Training (EVT) en de Complete Vocal Technique (CVT). 10 jaar lang zong ik bij vocal group close up (Jetse Bremer), en van 2013 – 2014 was ik lid van het Hollands Vocaal Ensemble (Jörn Boysen). Een Hildegard von Bingen project 2015/16 met Antje de Wit heeft me nog niet helemaal losgelaten: ik zing soms nog mee en maak geluiden met percussie-instrumenten, die de stem stimuleren in de Schola Hildegardis in Haarlem. Sinds medio 2016 zing ik bij Sine Nomine (Paul Valk). Daarnaast heb ik kleine zanggroepen opgericht: TrioEs,  9AM en 4&M.

Naast het lesgeven werkte ik van 1991 tot 2014 in Duitsland en Nederland als muziektherapeut. Sindsdien richt ik me volledig op het les geven.

Tijdens het zingen bepaalt het hele lichaam de klank. Daarom ben ik dankbaar voor het lichaamsbewustzijn dat ik in de Yoga-lessen bij Aafke de Geus in het ganesha-centrum.nl heb mogen ontdekken. En ik leer nog steeds bij in het Feldenkrais-Yoga bij Marianka Schip.